Er wordt vaak ingewikkeld over gedaan, maar het is helemaal niet moeilijk: het snoeien van een roos. Het is vooral een kwestie van durven en doen. Je snoeit een roos om nieuwe bloei te stimuleren en om de plant mooi in vorm te brengen. Snoeien en voeding geven is vaak de beste manier om een roos die het niet zo goed doet een oppepper te geven.
Wat heb je nodig?
Goed materiaal is alles. Een goede snoeischaar, handschoenen en harkje zijn je vrienden.
- Om ziekten en gerafelde snijwonden te vermijden is het belangrijk dat je een goede snoeischaar hebt die je alleen voor de rozen gebruikt. Dit is een investering waar je bij goed gebruik een leven lang plezier van hebt. Ontsmet de schaar eventueel met alcohol.
- Moet je veel snoeien dan zijn speciale handschoenen een fijne bescherming tegen doornen.
- Met een hark verzamel je de takken en bladeren die je hebt afgeknipt en maak je de aarde los. Verzamel alles en doe het direct in de groenbak, dan hebben ziekten geen kans.
Wanneer snoei je rozen?
Er zijn drie perioden om rozen te snoeien: de voorjaars-, zomer- en herfstsnoei.
De voorjaarssnoei halverwege maart
In het voorjaar snoei je een roos om de plant te verjongen en om nieuwe scheuten te laten ontstaan. Het klinkt misschien een beetje dramatisch, maar bij het snoeien breng je snijwonden aan. De plant raakt gewond en is kwetsbaar. Daarom snoei je een roos pas als de vorst voorbij is, dit is meestal halverwege maart.
Je knipt de roos als volgt. Dunne takjes nemen energie weg van de plant en worden niet mooi, daarom knip je deze helemaal af. Hetzelfde doe je met dood hout en takken die door elkaar heen groeien. Probeer drie mooie stevige takken over te houden. Deze knip je af op 10 à 15 centimeter boven de grond. Op de takken zie je waarschijnlijk kleine rode oogjes, dit zijn de nieuwe scheuten. Knip een hoofdtak af boven een oogje dat naar de buitenkant wijst, dan groeit de tak mooi naar buiten. Denk eraan dat je een tak altijd schuin afknipt.
Met de voorjaarssnoei geef je de rozen gelijk een handje voeding bovenop de wortel. Wij gebruiken graag biologische rozenmest. Maak de aarde eerst een beetje los met een harkje.
De zomersnoei
Snoeien doet bloeien. En daarom knip je de uitgebloeide bloemen telkens weg. Naarmate je de tak lager snoeit zal de roos meer stevigheid krijgen. Dit is de reden waarom je de tak afknipt onder de oksel van het eerste zijtakje met vijf bladeren.
Doorbloeiende rozen zullen op deze manier nieuwe bloemen blijven maken tot aan de herfst. Extra voeding helpt de roos hierbij. Je mag daarom tijdens de zomer tot september na elke bloei een beetje voeding blijven geven.
Soms zie je lange, dunne scheuten groeien aan de wortel van de roos. Deze wilde scheuten onttrekken energie en zullen geen bloemen geven. Knip ze daarom altijd gelijk af.
Tip: vind je het zonde om bloemen die nog niet helemaal zijn uitgebloeid af te knippen en sta je met pijn in je hart te wikken en wegen? Zet ze dan binnen in een vaas om er nog even van te kunnen genieten. Knip de rozen op verschillende hoogten af en combineer verschillende soorten met elkaar. Ze zijn vrij snel uitgebloeid maar geven een veel natuurlijker beeld dan rozen van de bloemist.
De herfstsnoei
Niet iedereen snoeit voor de herfst. Na een zomer hard te hebben gewerkt, hebben wij er zelf ook niet altijd zin meer in. De reden is om het te doen is om structuur terug te brengen, de roos te beschermen tegen de winter en om meer bloei te krijgen in het voorjaar.
Om de rozenstruik te beschermen tegen de winter knip je deze terug tot aan kniehoogte, niet lager. Het is verstandig om de plant voor extra bescherming te bedekken met ongeveer 15 centimeter aarde.