Welkom
Je rozen nog even bewaren?
Is het te koud of nat om in de tuin te werken? Of heb je gewoon geen tijd? Geen probleem. Hier leggen wij je uit hoe je rozen bewaart.
Inklapbare content
Blote wortel rozen bewaren
"Blote wortel rozen mogen niet uitlopen in de verpakking. Zet de wortels op koud water en bewaar ze op een donkere plek, zoals de schuur. Plant ze zo snel mogelijk om uitdrogen te voorkomen."
Rozen in pot bewaren
Potrozen bewaar je op een beschutte, vorstvrije plek in de schaduw. Controleer bij warm en droog weer dagelijks of de aarde niet te droog wordt. Geef zo nodig water, bij zeer warm weer zelfs meermaals per dag. In het najaar en de winter matig water geven.
Zo plant je een roos
Je kan altijd rozen planten behalve wanneer het vriest.
- Een spade
- Een gieter of emmer gevuld met water
- Goede tuinaarde of rozengrond (liefst biologisch)
Het kiezen van de juiste plek
Er zijn bij de keuze voor een plek twee punten waar je goed op moet letten.
Plant nooit een roos op dezelfde plek als waar een roos gestaan heeft. Wil je dit toch, graaf dan de aarde dan eerst goed uit en vervang deze met goede grond uit een andere plek in de tuin aangevuld met tuinaarde of rozenmest.
1. Verreweg de meeste rozen hebben minimaal 5 uur zon per dag nodig. Rozen groeien en bloeien niet goed in de schaduw. Kies daarom altijd een zonnige plek.
2. Plant je een klimroos tegen een gevel of schutting? Houd dan voldoende afstand van de muur zodat de roos niet droog onder een afdak komt te staan. En denk eraan dat de aarde rondom de woning vaak arm is. Zorg er daarom voor dat je voldoende tuin- of rozenaarde hebt.
Heb je alles bij de hand en heb je een goede plek gevonden? Mooi, dan kunnen we aan het werk.
Wortel
Zet de wortels eerst in een emmer met koud water voordat je begint met planten.
1. Maak de grond goed los met de spade en graaf een voldoende groot gat. Het gat moet zo breed zijn dat de uitlopers van de wortels vrij liggen en niet dubbel worden gevouwen. Voor de diepte is het belangrijk dat grote zijscheuten aan de bovenkant van de wortel (dit heet het oculatiepunt) ongeveer 5 cm onder de grond komen. Dit ziet er misschien een beetje gek uit, maar de zijtakken moeten bedekt zijn met aarde. Dit voorkomt wildgroei en beschermt de roos tegen vorst. Denk eraan dat je geen mest of andere voeding in het gat doet. Dit doen we later pas.
2. Voeg met je andere hand 3 a 4 handen tuinaarde of rozengrond toe.
3. Druk de aarde stevig aan met voet zodat de aarde zich mooi sluit rondom de haarwortels van de plant.
4. Geef de roos goed water zodat de wortel mooi vochtig wordt en herhaal dit in perioden van droogte behalve als het vriest.
Rozen in pot
Het belangrijkste aan het planten van een roos in pot is dat je het wortelgestel niet beschadigt als je de roos uit de plastic pot haalt.
1. Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 cm groot.
2. Verbeter de grond door het gat te vullen met rozen- of tuinaarde, liefst biologisch. Zo blijft de grond rond de wortels vers en behoudt het een actief bodemleven.
3. Haal de roos uit de plastic pot en plaats deze in het plantgat met aarde. Zorg ervoor dat de kluit niet beschadigt. Een handige manier om beschadiging te voorkomen is door de pot aan twee kanten open te knippen tot aan de bodem en de roos met kluit met beide handen voorzichtig uit de pot te halen.
4. Vul aan met aarde en druk deze stevig aan.
5. Geef de roos ruim water en herhaal dit regelmatig bij droogte, behalve als het vriest.
Potten
De meeste rozen kan je in een grote pot planten. De pot kan eigenlijk niet groot genoeg zijn en dient minimaal 45 centimeter diep te zijn. Plant een roos altijd over in een grotere pot.
1. Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 cm groot.
2. Bedek de bodem van de pot met een laagje scherven of kleikorrels en het water kan goed weg.
3. Wees bij het overzetten voorzichtig met de wortels van de roos, deze zijn gevoelig. En zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben.
4. Vul de pot met rozengrond, houd de roos vast met een hand en vul aan met aarde tot boven de plek waar de zijtakken uit de wortel komen.
5. Plaats de pot op een zonnige plek. Rozen houden van open ruimte die goed ventileert, dit is ook belangrijk om schimmels te voorkomen.
Rozen in een pot hebben extra aandacht nodig. Geef de roos bij warmte en droogte geregeld water en voeding. Vloeibare voeding kan je gemakkelijk toevoegen aan de gieter.
Klimroos
Heb je de klimroos tegen een muur of schutting gepland? Probeer dan de takken zoveel mogelijk horizontaal uit te buigen in plaats van ze loodrecht omhoog te laten klimmen. Door ze meer horizontaal te laten groeien, worden ze minder kaal onderaan en bloeien ze gelijkmatiger over de gehele lengte van de tak in plaats van alleen bovenin. Als je de takken horizontaal op een afstand van ongeveer 50 centimeter van elkaar laat groeien, dan krijg je een mooi vol beeld.
Snijrozen
Wanneer je de doos met snijrozen ontvangt, kunnen de rozen er slap of droog uitzien. Dit is normaal door het transport. Volg deze stappen om je rozen op te frissen en lang van hun schoonheid te genieten:
Verwijder de stelen uit de doos en knip met een scherpe schaar ongeveer 2 cm van de onderkant van elke steel recht af. Zet de rozen direct in een emmer met koud water en laat ze minimaal 2 uur hydrateren, terwijl ze nog in het papier en karton gewikkeld zijn. Dit helpt de bloemen stevig op te frissen.
Vul een schone vaas voor ongeveer 2/3 met water, bij voorkeur handwarm water. Voeg de bijgeleverde rozenvoeding toe om de houdbaarheid van de bloemen te verlengen.
Haal het papier en karton van de rozen af en snijd de stelen opnieuw schuin af voor een optimale wateropname.
Schik de rozen in de vaas en zorg dat alle bloemen goed water kunnen opnemen.
Plaats de vaas op een geschikte plek: Zet de vaas niet in direct zonlicht of bij een warmtebron. Zo behouden de rozen langer hun frisheid.
Inklapbare content
Waar laat je het verpakkingsmateriaal?
Wij proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van recyclebare en composteerbare verpakkingsmaterialen. Helaas lukt dit nog niet altijd. Lever het karton en plastic daarom altijd gescheiden in.
Rozen water geven
Door de klimaatverandering hebben wij in Europa steeds vaker perioden van hitte en droogte. Water geven is belangrijk voor een roos, zeker als deze kort geleden is gepland. Geef je rozen s’ochtends vroeg water voordat de tuin is opgewarmd dan heb je minder kans op schimmelziektes, de roos kan namelijk beter opdrogen. Op écht warme dagen mag je rozen tweemaal daags verwennen met een frisse slok water. Rozen die je in een pot hebt gepland hebben extra aandacht en water nodig.
Andere tips:
Op onze verzorgingspagina vind je meer tips en informatie. Ook over het snoeien van rozen. Bekijk onze verzorgingstips