Alles over rozen

Zo kies je een roos

In dit artikel leggen wij je uit hoe je de perfecte keuze voor een roos maakt.

Wat is een geschikte plek voor een roos?

Rozen houden van zon en open ruimten. Op beschaduwde plaatsen bloeien ze minder en in besloten ruimten, waar de luchtcirculatie beperkt is, zijn ze vatbaarder voor schimmelziekten. De meeste rozen hebben minimaal 4-5 uur zon per dag nodig. Kies daarom bij voorkeur een zonnige, goed geventileerde plek.

Wat is de beste grondsoort?

Rozen zijn sterke planten die gedijen op alle gronden, maar ze houden het meest van goede, vruchtbare en goed doorlatende aarde. Gebruik bij het planten altijd verrijkte rozen-of tuinaarde in het gat waarin je de roos plant. Leemgrond en lichte klei is de beste grond voor rozen. Zandgrond kan ook maar moet verbeterd worden door toevoegen van veel organisch mest, bodemverbeteraar of tuinaarde. Zware klei kan ruller gemaakt worden door eveneens goed verteerde of gedroogde stalmest in te brengen. Woon je in een gebied met zure grond, dan is het raadzaam om in het najaar een beetje kalk te strooien bij de rozen. Twijfel je aan de grondsoort, dan kan je eventueel een grondanalyse laten uitvoeren. Je ontvangt dan een bemestingsadvies. In alle gevallen is het gunstig te mulchen in het najaar. Mulchen is het bedekken van de rozen met afgevallen blad of compost. Het beschermt tegen vorstschade, verhindert erosie en stimuleert een rijk bodemleven wat de gezondheid van de roos ten goede komt.

Soorten rozen

Bij de keuze voor een roos kies je in eerste instantie voor de vorm. Er zijn stamrozen die groeien op een stammetje van ongeveer een meter hoog, klimrozen die in de hoogte groeien tot soms wel 10 meter hoog en struikrozen die, zoals de naam al zegt, groeien in de vorm van een struik. Afhankelijk van de plek waar je een roos wilt planten kies je voor de vorm. Naast de vorm van de plant, zijn de eigenschappen van de roos belangrijk. Wij noemen de belangrijkste op.

Groot- of kleinbloemig.

Liefhebbers van grootbloemige rozen houden vaak van grote, gevulde rozen terwijl de aanhangers van kleinbloemige rozen de schoonheid zien in de eenvoud van veelal open bloemetjes.

Doorbloeiend, herhalend bloeiend of eenmalig bloeiend.

Doorbloeiende rozen bloeien vaak van mei tot en met diep in de herfst. Je moet ze na elke bloei wel snoeien om nieuwe bloemen te krijgen. Eenmalig bloeiende rozen zoals de meeste ramblerrozen geven in het voorjaar een uitbundige groei die enkele weken kan duren. Hoewel ze maar een keer per jaar bloeien, is de bloei wel intenser. Tot slot zijn er ook rozen die na de eerste bloei, afhankelijk van de omstandigheden, nog een tweede of derde bloei geven.

Geurend

De geur wordt ook wel de ziel van de roos genoemd. Het zijn de bloemblaadjes die de geur bepalen. Wij delen rozen in naar sterk geurend, licht geurend en niet of nauwelijks geurend. De geur van een roos kan complex zijn en ook een beetje ongrijpbaar, zo kan de intensiteit van de geur verschillen van de omstandigheden en zelfs het moment van de dag.

Eigenschappen

Al deze eigenschappen vind je terug in de talrijke soorten rozen die door de eeuwen heen zijn ontwikkeld. De ontwikkelaar van een roos noem je een veredelaar, de kweker is de producent van de roos. Bekende veredelaars, die meestal ook rozen kweken, zijn het Engelse David Austin, Franse Meilland en Duitse Kordes. Er zijn ontzettend veel soorten rozen, wij noemen hier een aantal bekende soorten.

Engelse rozen.

Het was David Austin die oude rozensoorten kruiste met moderne rozen en daarmee de schoonheid van rozen uit het verleden wist te combineren met de goede eigenschappen van moderne rozen. Zijn rozen werden wereldwijd zo populair dat ze Engelse rozen worden genoemd. Het zijn meestal grootbloemige rozen met prachtige kleuren die heerlijk geuren en die uitgroeien tot mooie, volle en gezonde planten.

Ramblerrozen zijn snelgroeiende klimrozen.

De meeste hebben kleine bloemetjes en bloeien eenmalig, maar intens. Rambling laat zich vertalen als zwerven en dat is precies wat deze sterke rozen doen. Een ramblerroos kan een prachtig woest beeld vormen tegen een muur of zelfs in een boom. Er bestaan ook doorbloeiende en grootbloemige ramblers.

Floribunda rozen

Zijn moderne rozen die vaak uitbundige bloemen ontwikkelen in trossen. Over het algemeen zijn het sterke, gezonde rozen.

Rozen van Belle Epoque

Wij selecteren voor onze collectie bijzondere soorten rozen met gezonde eigenschappen. Sommige soorten zijn heel erg exclusief. Hiervan worden er jaarlijks slechts enkele tientallen gekweekt. Wil je meer weten over de verschillende soorten zoals alba-, gallica-, damascener-, centifolia- of andere bijzondere rozen? Dit artikel op Wikipedia vertelt je er meer over. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rozen)
cropped-logo-be_2