Zo vind je de perfecte roos

Zo vind je de perfecte roos

Het kiezen van een roos is vooral een kwestie van smaak en het selecteren van de juiste soort. Door jezelf de volgende vragen te stellen en de filters op onze website te gebruiken, kom je er altijd uit.

Een klimroos kiezen

Een klimroos plant je tegen de gevel van je woning, afscheiding of pergola. Je kunt zelfs een klimroos in een boom laten groeien. Een klimroos wordt ook wel een leiroos genoemd.

Een kleur kiezen

Klimrozen zijn er in de meest intense kleuren, zoals roze, wit, zalm, abrikoos, rood, paars of lavendel. Bij het kiezen van de kleur van een roos ga je niet alleen uit van je eigen smaak, maar let je ook op de achtergrond en omgeving. Zo staan lichte kleuren bijvoorbeeld vaak mooi tegen een witte gevel, terwijl een rode roos prachtig kan staan op baksteen.

De hoeveelheid zon

Rozen hebben zon nodig, bij voorkeur meer dan vier uur per dag. Als je een plek op het noorden of in de schaduw in gedachten hebt, bekijk dan onze lijst met klimrozen die geschikt zijn voor minder zonrijke plaatsen.

Eigenschappen

Heb je een mooie kleur gekozen? Ga dan verder met het selecteren van eigenschappen die je belangrijk vindt. Denk aan de grootte van de bloemen en of de roos eenmaal per jaar bloeit of doorbloeiend is. Klimrozen die eenmaal per jaar bloeien, zoals ramblerrozen, hebben meestal kleinere bloemen en bloeien wekenlang heel intens. Ze groeien ook sneller dan doorbloeiende, grootbloemige klimrozen.

Hoeveel klimrozen heb ik nodig?

Het aantal klimrozen dat je nodig hebt, hangt af van de gewenste dichtheid en je geduld. De snelheid waarmee een roos groeit, is afhankelijk van de soort, de locatie en de verzorging. Voor het bedekken van een schutting of muur raden we aan om klimrozen op 50 centimeter afstand van elkaar te planten.

Tip: In de sectie over planten & verzorging leggen we stap-voor-stap uit hoe je een klimroos plant, opbindt, voeding geeft en snoeit.

Life hack: XL-klimrozen

Ben je ongeduldig en wil je snel resultaat zien? Dat begrijpen wij als geen ander. Bekijk dan onze lijst met XL-klimrozen. Dit zijn klimrozen die we voor je hebben opgekweekt tot 175-200 centimeter. Hiermee heb je direct volume. Omdat dit veel werk is, zijn XL-klimrozen wel wat duurder, maar je bespaart in feite twee jaar wachttijd. (levertijd voorjaar)

Rozenstruiken voor in een pot of perk

De naam zegt het al: een struikroos groeit in de vorm van een struik. Struikrozen worden ook wel perkrozen genoemd, maar je kunt ze ook prima in een grote pot planten. Zo kies je eenvoudig de perfecte struikroos.

Het aantal zonuren

Eerlijk is eerlijk, rozen hebben gewoon zon nodig. Hoewel er rozen zijn die met minder zon kunnen groeien, zullen ze altijd minder snel groeien. We adviseren daarom geen struikrozen te planten op plaatsen waar minder dan vier uur zon per dag komt.

Een kleur kiezen

Struikrozen zijn er in de meest geweldige kleuren en vormen. Een roos staat zelden op zichzelf. Denk daarom bij het kiezen van een roos na over het totale kleurbeeld van de omgeving waarin je deze plant. Kies eerst de kleur en selecteer dan welke rozen je mooi vindt.

Eigenschappen

Een van de belangrijkste eigenschappen waarop je let bij het kiezen van een struikroos is de hoogte. Sommige struikrozen groeien uit tot forse struiken van meer dan een meter. Kijk daarom altijd eerst naar de hoogte en dan naar je voorkeur voor de bloem.

Tip: plant hoge struikrozen altijd achterin een perk.

Hoeveel struikrozen heb ik nodig?

Struikrozen groeien snel. Als je een struikroos plant, kun je er al datzelfde seizoen van genieten. Voor een mooi gevuld beeld plant je vier rozen per vierkante meter.

 

Ga naar de webshop en koop direct van de kwekerij.