Klimrozen snoeien, planten en verzorgen.
Klimrozen snoeien is helemaal niet moeilijk. Je kan er niet veel verkeerd aan doen. Een klimroos is een sterke plant en meestal groeit deze gewoon weer aan. Maar met goed snoeien kan je klimroos natuurlijk wel veel mooier worden. Snoeien doet immers bloeien. Wij leggen je daarom stap voor stap uit hoe je klimrozen snoeit.
Snoei een klimroos de eerste jaren nog niet
Een veelgemaakte fout bij het snoeien van klimrozen is dat een jonge plant te vroeg wordt gesnoeid. Een klimroos snoei je in beperkte mate en pas wanneer deze voldoende omvang heeft. Wacht bij een nieuwe klimroos daarom 2 a 3 jaar voordat je de snoeischaar erin zet. Dan heeft de plant tijd om een goed wortelgestel te vormen.
Tip!
Wacht 2 a 3 jaar met de snoeischaar.
Klimrozen snoei je anders dan andere soorten rozen
Wanneer je klimrozen kort zou terugsnoeien zoals je bij een struikroos doet, dan zou je immers nooit een mooie, volle plant krijgen. Je knipt een klimroos daarom niet bij de grond af, dit doe je alleen met dode takken of slechte scheuten, hierover straks meer.
Een klimroos is eigenlijk een leiroos
Eigenlijk klopt de naam klimroos niet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een klimop kan een roos namelijk helemaal niet klimmen. Rozen kunnen alleen zelfstandig in bomen of struiken groeien. Om een roos langs een muur, pergola of schutting te laten groeien moet je hem leiden. Daarom spreken rozenliefhebbers ook wel van leirozen.
Groot- of kleinbloemig.
Heb je de klimroos tegen een muur of schutting gepland? Probeer dan de takken zoveel mogelijk horizontaal uit te buigen in plaats van ze loodrecht omhoog te laten klimmen. Door ze meer horizontaal te laten groeien, worden ze minder kaal onderaan en bloeien ze gelijkmatiger over de gehele lengte van de tak in plaats van alleen bovenin. Als je de takken horizontaal op een afstand van ongeveer 50 centimeter van elkaar laat groeien, dan krijg je een mooi vol beeld.
Doorbloeiend, herhalend bloeiend of eenmalig bloeiend.
Een klimroos die je tegen een rozenboog, boom of pergola hebt gepland, leid je anders. Laat de klimroos in dit geval draaiend omhoog groeien.
Wanneer snoei je een klimroos?
De eerste keer dat je klimrozen snoeit is op het moment dat er aan de lange loten dwarstakjes zijn gegroeid met bloeiende bloemen. Deze zijtakjes knip je in het voorjaar terug tot boven een oog op ongeveer 3 centimeter van de hoofdtak. Wil je de klimroos ergens dicht laten groeien? Dan laat je de zijscheuten op die plek ongemoeid.
Tip!
Knip de zijtakjes in het voorjaar terug tot boven een oog.
Doorbloeiende klimrozen snoeien tijdens het seizoen
Doorbloeiende klimrozen snoei je na de eerste bloei. Door de uitgebloeide roos af te knippen voorkom je dat de roos rozenbottels aanmaakt en ontstaat er een nieuwe bloem. Dit herhaal je tijdens het seizoen om telkens nieuwe bloei te laten ontstaan. Geef de roos extra voeding na de eerste bloei.
Ramblerrozen snoeien
Sommige klimrozen bloeien een keer per seizoen. Dit zijn vaak ramblerrozen. Ramblers zijn sterke rozen die vaak snel groeien. Als je rambler niet tijdig snoeit, dan kan deze uitgroeien tot een woeste struik. Een rambler snoei je na de bloei of later in het jaar als deze te groot wordt. Snoei de plant alleen niet bij of vlak voor vorst.
Scheuten wegknippen
Een klimroos krijgt bij de wortel tijdens het seizoen vanzelf weer nieuwe scheuten. Deze takken zijn belangrijk voor het verjongen van de roos. Nieuwe scheuten leid je op dezelfde manier als de overige takken. Eventueel vervang je een oude, slechte tak door een nieuwe, gezonde scheut. Voor het beeld is het mooi als een klimroos uit 4 a 5 hoofdtakken bestaat.
Een klimroos verjongen
Een klimroos wordt oud als deze onderaan kaal wordt of wanneer er veel dood hout in zit. Je herkent dit aan de grijze takken. Is een zijtak grijs en verouderd? Knip dan de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af. Dode hoofdtakken knip je ook weg. Knip de klimroos elke 3-4 jaar flink terug. Zo behoud je een gezonde plant. Komt de klimroos in het seizoen erop toch niet mooi terug? Overweeg dan om er een nieuwe naast te planten.