Engelse rozen van David Austin

Engelse rozen van David Austin

David Austin: Een boerenzoon met passie voor antieke rozensoorten

Geboren op een boerderij in het Engelse Albrighton, gelegen in de West Midlands, was David Austin als tiener in de jaren 40 al gefascineerd door rozen. Toen hij voor zijn 21ste verjaardag van zus het boek Old Garden Roses van A.E. Bunyard kreeg, besloot hij zijn interesse om te zetten in actie. Moderne hybride doorbloeiende theerozen werden in die tijd namelijk steeds populairder terwijl Austin niet gecharmeerd was van hun eigenschappen. Moderne rozen geurden naar zijn mening te weinig. David gaf de voorkeur aan de geur en kleuren (voornamelijk wit, blush, roze en zacht rood) van antiek rozensoorten en engelse roos en kwam op het idee om een volledige nieuwe soort te creëren: een roos met de schoonheid en geur van oude rozen met de voordelen en sterke eigenschappen van moderne rozen. Dat idee heeft hij in de decennia erop geperfectioneerd in honderden prachtige soorten rozen die de geur en charme van oude rozen combineren met de weerstand en lange bloeitijd van moderne rozen. Zo begon het allemaal voor de engelse rozenkweker en ontstond de engelse roos.

De vroege periode van de rozen van David Austin

Vanuit het idee om oude rozen te kruisen met moderne rozen, startte David Austin met gallicarozen (Rosa Belle Isis) en moderne floribunda rozen (Rosa Dainty Maid). Gallicarozen stammen af van de Rosa gallica en floribuna betekent rijkbloeiend. Onder de zaailingen waren sterke kortbloeiende heesterrozen met grote roze bloemen en een sterke zoete geur. Austin toonde de nieuwe cultivar aan zijn vriend en legendarische tuinder, Graham Thomas, die de engelse roos vervolgens aan de befaamde Hillings Nursery liet zien. Deze waren onder de indruk van de schoonheid, geur en sterke eigenschappen van de roos en besloten de engelse roos te kweken. Vaak heeft een engelse roos ook een heerlijke geur. Deze heerlijke geurende bloemen hebben soms sterk gevulde bloemen en soms een bossige groei. Ook kennen mensen de engelse roos vanuit zijn krachtige groei.

Austins grote doorbraak

Toen Austin in 1963 de lichtroze, prachtige gevulde engelse roos Constance Spry presenteerde, betekende dit zijn doorbraak. In een tijd waarin tuinarchitecten en hoveniers antieke rozen links lieten liggen, kreeg de presentatie van deze naar mirre geurende engelse roos zoveel aandacht dat deze een nieuwe trend veroorzaakte. Austins vernieuwende rozensoorten werden omarmd door de gemeenschap en bepaalden zo al snel het nieuwe beeld in de Engelse tuinen. Zo heeft de engelse roos een rijke historie.

Hoe kies je een engelse roos van David Austin?

In de decennia erop bleef Austin zijn ‘nieuwe oude rozen' verder perfectioneren. Inmiddels staan er ongeveer 200 te boek en worden zijn rozen onder licentie door kwekers over de hele wereld gekweekt. Sommige rassen zijn zo bijzonder dat er tien jaar voor nodig is om ze perfectioneren en worden er wel 120.000 gekweekt voordat de roos door Austin vrij wordt gegeven voor verkoop. Voor elke tuin is een engelse roos geschikt!

Rozenliefhebbers van over de hele wereld bezoeken jaarlijks zijn rozentuin in Albrighton die onder de creatieve regie van zijn vrouw Pat een prachtig beeld geeft van zijn rozen in combinatie met andere planten en beelden. Austin heeft in zijn leven diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder in 2003 de Victoria Medal of Honour. Al onze engelse rozen worden direct geleverd vanuit de rozenkwekerij.

De namen van Engelse klimrozen van David Austin.

De engelse Rozen van David Austin vallen op door hun prachtige namen zoals Constance Spry, a Shropshire Lad, Rhapsody in Blue of L.D. Braithwaite. Austin noemde de rozen graag naar belangrijke personen die de schoonheid van oude rozen trouw waren gebleven.

Constance Spry is hiervan een voorbeeld, de Engelse tuinarchitecte gaf tuinliefhebbers in de naoorlogse jaren haar liefde voor rozen mee. Literatuurliefhebber als hij was, noemde Austin zijn rozen ook graag naar schrijvers die hem inspireerden.

Soms noemde hij een engelse roos naar belangrijke Shakespeare-personages, andere naar het omringende Britse landschap, kastelen, royalty's en notabelen. De schoonheid gaat dus verder dan de engelse roos.

Engelse klimrozen planten, snoeien en verzorgen

Wil je een engelse roos voor je huis planten en heb je geen voortuin, dan is het weghalen van een paar stoeptegels een makkelijke oplossing. Sommige steden stimuleren de aanleg van geveltuintjes. Bedenk wel dat de roos diep groeit en zorg daarom voor een voldoende diep gat met goede aarde.

Laat de klimroos de eerste twee jaar flink groeien en geef deze in het voorjaar voor de bloei (biologische) meststoffen. Knip uitgebloeide bloemen af en breng bij het snoeien een mooie structuur aan van enkele grote hoofdtakken. Knip de uitlopers in de winter af op ongeveer tien centimeter afstand van de hoofdtak. Zo zorg je dat de engelse roos lang bloeit met een heerlijke sterk geur.

Engelse rozen kopen / David Austin rozen kopen

Al meer dan veertig jaar is Belle Epoque gespecialiseerd in de allermooiste klimrozen. Engelse rozen van David Austin, maar ook vele andere Europese gerenommeerde merken zoals het Franse Meilland en Duitse Kordes. Bij ons koop je de mooiste engelse roos voor bij jou in de tuin. Wij hebben grootbloemige rozen met geurende bloemen, zachtroze bloemen, komvormige bloemen en oude historische rozen.

David Austin rozen online bestellen van de kwekerij

Bestel je Engelse rozen of David Austin rozen bij Belle Epoque. Wij versturen naar alle Europese landen maar vaak naar Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland. Koop Engelse rozen nu direct vanaf de kwekerij.

Terug naar blog