Lavendel planten en alle tips!

10 redenen om lavendel in uw tuin te planten

10 redenen om lavendel in uw tuin te planten

Lavendel is een van de meest veelzijdige en mooie planten die je in je tuin kunt kweken. Daarom vinden wij dat lavendel deel moet uitmaken van de plantencollectie van iedere tuinier! Lavendel is niet alleen een lust voor het oog, het heeft ook vele voordelen. Het trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, dus als je veel vlinders in je tuin wilt zien, is lavendel de perfecte keuze. Het weert ook muggen en andere vervelende insecten, waardoor het een uitstekende metgezel is voor andere planten die hen aantrekken. Lavendel is ook geweldig voor het aantrekken van kolibries vanwege de geurige paarse bloemen. Het kweken van lavendel in uw tuin kan helpen bij het verminderen van stress, levert oliën voor gebruik in ambachten en natuurlijke schoonheidsproducten, en nog veel meer! Bekijk deze 10 redenen om lavendel in uw tuin te planten:

Wanneer lavendel snoeien?

Lavendel moet regelmatig worden gesnoeid omdat het erg snel groeit en een warrige warboel kan worden als het niet wordt onderhouden. De beste tijd om lavendel te snoeien hangt af van wat u wilt bereiken. Over het algemeen moet u uw lavendel in het voorjaar snoeien (maart/april). U kunt de lavendel op elk moment van het jaar snoeien als u daar een specifieke reden voor heeft. U kunt bijvoorbeeld in de herfst snoeien om een betere bloei het volgende jaar te bevorderen. Als u uw lavendel niet snoeit, kan hij houtachtig worden, dus het is een goed idee om hem onder controle te houden.

Hoe kun je lavendel stekken?

Lavendel is een zeer gemakkelijke plant om te vermeerderen door stekken te nemen. Stekken zijn stukjes van de moederplant die je kunt gebruiken om nieuwe planten te maken. Plant de stekken in een pot met vochtige potgrond, en ze zullen in een paar weken of maanden wortelen en uitgroeien tot nieuwe lavendelplanten. Stekken is een geweldige manier om je lavendelplantenbestand te vergroten, en de nieuwe planten zullen dezelfde geurige lavendelbloemen hebben als hun ouderplanten. Steek met een schep een stukje van de moederplant af. Let op dat je zowel de plant boven de grond als onder de grond in 1 stek afsteekt en op nieuw plant.

Lavendel stekken in 5 stappen:

Vul bakjes met potgrond en grind of split. Lavendel houdt van arme schrale grond waar het water goed wegloopt.

Steek een stek van 5-8 cm met een steekschep van de plant en haal de top eruit.

Steek de lavendel stekjes in de grond tot onderzijde blad.

Zet de stekken in de halfschaduw en geef geregeld water en let erop dat deze niet te vochtig raken.

Laat ze 2 maanden wortelen voordat je ze buiten plant. Een garage is ideaal om de lavendel te wortelen. Plant ze in het voorjaar maart-april

Hoe maak ik lavendel thee

U kunt zowel verse als gedroogde lavendel gebruiken voor het maken van een heerlijk en ontspannend kopje thee. Kook verse lavendelbloemen in water gedurende 5 tot 10 minuten om een heerlijke en aromatische thee te maken. Verse lavendel werkt het beste voor dit recept, zodat u het hele jaar door van de lavendelbloemen kunt genieten. Je kunt ook gedroogde lavendelthee maken door gedroogde lavendelbloemen in heet water in een theepot te laten trekken. Deze heerlijke thee kan met of zonder melk worden geserveerd. U kunt ook gedroogde lavendelbloemen toevoegen aan uw badwater om te ontspannen na een lange dag.

Lavendel is droogte tolerant en gemakkelijk te kweken.

Lavendel is een zeer makkelijke plant om voor te zorgen. Het heeft niet veel water of andere voedingsstoffen nodig, waardoor het een geweldige keuze is als je tuiniert in een droog klimaat. Lavendel verdraagt zowel warm als koud weer, waardoor het een uitstekende plant is om in je landschap op te nemen. Voor de beste resultaten mengt u lavendel met andere droogtetolerante planten. Lavendel is een goede begeleidende plant voor veel andere planten. Het weert ongedierte, trekt bestuivers aan, en kan worden gebruikt om uw andere planten groter en beter te laten groeien. Lavendel kan in verschillende grondsoorten worden geteeld, maar de voorkeur gaat uit naar droge en goed gedraineerde grond. Lavendelplanten zijn ook heel gemakkelijk te vermeerderen. Je kunt een nieuwe plant beginnen door een stekje van een bestaande lavendelplant te nemen en dat in een pot met aarde te planten.

Lavendel heeft een heerlijke geur en belangrijke ontspannende functie

Lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende en zoete geur. Het wordt vaak gebruikt in aromatherapie en in geuroliën, zeep, en andere schoonheidsproducten. U kunt lavendel zelfs gebruiken om uw eigen geurkaarsen te maken! De beste manier om van de rustgevende geur van lavendel te genieten is echter door uw eigen planten te kweken. U kunt de hele zomer genieten van de prachtige lavendelbloemen en de heerlijke geur die ze verspreiden.

Lavendel Geschikt voor de meeste grondsoorten.

Het beste van lavendel is dat het bijna elke grondsoort kan verdragen. U kunt lavendel kweken in zand-, leem-, of kleigrond. De plant gedijt zowel in zure als in alkalische grond. Als je lavendel in zanderige grond wilt kweken, voeg dan veel organisch materiaal toe om de textuur te verbeteren en het water beter vast te houden. Lavendel doet het ook goed in verhoogde bedden, omdat het niet graag te nat staat.

Lavendel bloemen zijn eetbaar

Veel mensen realiseren zich niet dat de bloemen van de lavendelplant eetbaar zijn. Hoewel ze niet naar traditionele lavendel smaken, zijn ze toch een smakelijke en voedzame traktatie. Lavendel is een geweldige toevoeging aan gebakken goederen zoals scones, zandkoekjes, of muffins. Je kunt verse of gedroogde bloemen ook gebruiken om siropen, ijsthee en cocktails op smaak te brengen.

 Je kunt het gebruiken voor natuurlijke schoonheidsproducten.

Lavendel is een geweldige natuurlijke bron die je kunt gebruiken om een breed scala aan schoonheidsproducten te maken. Je kunt de bloemen gebruiken om zeep en shampoos te maken, of je kunt een aromatische olie maken met de essentiële oliën die in lavendel zitten. U kunt gedroogde lavendelbloemen ook gebruiken om een geurig kussen te maken, of u kunt een kalmerend bad maken door lavendel aan uw badwater toe te voegen. Als u uw eigen schoonheidsproducten wilt maken, probeer dan lavendel te kweken in uw tuin. Het is een geweldige en gemakkelijke manier om verse en biologische lavendel voor uw schoonheidsproducten te krijgen.

Lavendel weert muggen

Lavendel is een uitstekende metgezel plant om muggen en ander ongedierte af te weren. Plant het in de buurt van andere planten die ongedierte aantrekken, en ze zullen uit de buurt blijven van je andere planten vanwege de sterke geur van lavendel. Je kunt ook een muggenwerende spray maken van lavendel door de bloemen in water te laten trekken en er een paar druppels essentiële olie van citroen aan toe te voegen. Als je dit op je huid spuit, houdt het muggen weg en ruikt het heerlijk!

Kweek lavendel als een levende omheining of haag

Lavendel is een geweldige plant om te kweken als een levende omheining of haag op uw terrein. De planten groeien zeer snel en bereiken hoogtes van 1,5 tot 2,5 meter. U kunt ook verschillende soorten lavendel gebruiken voor verschillende looks en hoogtes.

Conclusie.

Lavendel is om vele redenen een geweldige plant om in je tuin te kweken. Het is niet alleen een lust voor het oog, het heeft ook vele voordelen. Het trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, dus als je veel vlinders in je tuin wilt zien, is lavendel de perfecte keuze. Je kunt het ook gebruiken om veel verschillende schoonheidsproducten te maken. Het weert muggen en ander ongedierte, en het is gemakkelijk te kweken. U kunt het gebruiken om een levende omheining of haag te maken, of u kunt het planten als een mooie aanvulling op uw tuin.

Terug naar blog