Een bloeiend voorjaar begint in de herfst - Belle Epoque rozen

Een bloeiend voorjaar begint in de herfst

In de herfst gaat de natuur in ruste. Het gevolg is een prachtig schouwspel van warm licht en verkleuring. Spinnen zijn hard aan het werk zijn in hun web, planten verliezen hun blad en rozen trakteren ons als toegift op prachtige bottels en soms nabloei.

Werkzaamheden voor rozen in de herfst

In de herfst bereiden we rozen voor op de winter en geven we hen alvast een zetje in de rug voor een bloeiend voorjaar. Een heerlijke klus voor een mooie herfstdag.

Wat heb je nodig?

Een goede snoeischaar (liefst gedesinfecteerd met alcohol), hark, spade en handschoenen zijn je vrienden.

Snoeien

De herfstsnoei heeft als doel om rozen te beschermen tegen de winter. Het is een eenvoudige snoei en niet veel werk. Knip de struik simpelweg tot kniehoogte. Je hoeft hierbij niet te letten op ogen. De struik wordt er steviger door en daardoor minder gevoelig voor vorst en wind. Krijg je pijn in je hart bij de gedachte om nabloei weg te knippen? Plaats de bloemen dan binnen in een vaas om er nog kort van te kunnen genieten.

Perken schoonmaken

Schone perken zijn belangrijk. Verwijder afgevallen blad en werk de aarde met een hark goed open. Een open structuur laat voedingsstoffen beter toe.

Opheuvelen

Rozen zijn gevoelig voor vorst. Bedek daarom de onderste 15 centimeter met een ruime laag aarde. Het is super belangrijk dat het oculatiepunt goed beschermd is tegen vorst. je herkent dit punt aan de zijtakken die uit de wortel groeien. Pas in maart of april bij de voorjaarssnoei verwijder je deze extra bescherming weer.

Kale wortel rozen planten

Het najaar is de beste periode om rozen te planten. De aarde is nog warm waardoor de wortel zich nog kan hechten voor de winter. Hiermee geef je de roos een voorsprong voor het volgende seizoen.

Rozenkwekerijen

De herfst is een drukke periode voor een rozenkweker. Rozen worden als kale wortel gerooid, afgespoeld, beoordeeld op kwaliteit, voorzien van een label en naar de koeling gebracht waar de roos goed beschermt is. Een rozenkwekerij verkoopt vanaf dat moment kale wortel rozen.  Je koopt dan dus verse planten van de nieuwe oogst. Een bijkomend voordeel is dat de keuze deze tijd van het jaar het grootst is.  Ben je op zoek naar een bijzondere of zeldzame soort roos? Dan is de kans dat je deze kan krijgen begin november het grootst. Belle Epoque biedt je de mogelijkheid om je favoriete roos alvast te reserveren.

Terug naar blog