Welkom
Gefeliciteerd met de aankoop van je Belle Epoque rozen. Wij helpen je graag met planten. En wij hebben gelijk alvast een aantal handige tips voor de verzorging.
Je rozen nog even bewaren?
Geen probleem. Hier leggen wij je uit hoe je rozen bewaart.
Blote wortel rozen bewaren
Blote wortel rozen zijn planten zonder kluit of pot. Je koopt en plant deze van oktober tot en met maart. Wij versturen blote wortel rozen afgesloten in een plastic zak en doos. In deze verpakking kan je blote wortel op een koele plaats (bijvoorbeeld in de vloer van de schuur of berging) gedurende de herfst en winter maximaal 2 weken bewaren. Denk eraan dat de doos niet in de zon of een verwarmde staat, dan kunnen de rozen namelijk uitlopen. Plant je de roos na 1 maart en beginnen de dagen al warmer te worden? Wacht dan niet en plant de rozen zo spoedig mogelijk, zet de wortels een dag in het water en knip de uiteinden van de takken licht bij.
Rozen in pot bewaren
Potrozen bewaar je op een beschutte, vorstvrije plek in de schaduw. Controleer bij warm en droog weer dagelijks of de aarde niet te droog wordt. Geef zo nodig water, bij zeer warm weer zelfs meermaals per dag. In het najaar en de winter matig water geven.
Zo plant je een roos
Wat heb je nodig?
Een spade
Een gieter of emmer gevuld met water
Goede tuinaarde of rozengrond (liefst biologisch)
Het kiezen van de juiste plek
1. Plant nooit een roos op dezelfde plek als waar een roos gestaan heeft. Wil je dit toch, graaf dan de aarde dan eerst goed uit en vervang deze met goede grond uit een andere plek in de tuin aangevuld met tuinaarde of rozenmest.
2. Verreweg de meeste rozen hebben minimaal 4 uur zon per dag nodig. Rozen groeien en bloeien niet goed in de schaduw. Kies daarom altijd een zonnige plek.
3. Plant je een klimroos tegen een gevel of schutting? Houd dan voldoende afstand van de muur zodat de roos niet droog onder een afdak komt te staan. En denk eraan dat de aarde rondom de woning vaak arm is. Zorg er daarom voor dat je voldoende tuin- of rozenaarde hebt.
Een blote wortel roos planten in de volle grond
- Haal de rozen pas uit de verpakking als je deze gaat planten, zo drogen ze niet uit.
- Maak de grond goed los met de spade en graaf een voldoende groot gat. Het gat moet zo breed zijn dat de uitlopers van de wortels vrij liggen en niet dubbel worden gevouwen. Voor de diepte is het belangrijk dat grote zijscheuten aan de bovenkant van de wortel (dit heet het oculatiepunt) ongeveer 5 cm onder de grond komen.
- Doop de wortels in de emmer of giet er water overheen zodat deze goed nat zijn. Schenk dus geen water in het plantgat.
- Houd de roos met je ene hand rechtop in het plantgat, de wortel onder de onderzijde staat dan waarschijnlijk iets scheef.
- Voeg met je andere hand 3 a 4 handen tuinaarde of rozengrond toe.
- Vul het plantgat verder op met de aarde die uit het gat kwam en druk deze stevig aan. De roos zit voldoende diep als het punt waar de zijscheuten uitkomen circa 5 cm onder de aarde zit. Voor de goede orde: je doet dus geen extra mest of turf in het plantgat. Mesten doen we namelijk later pas.
- Geef de roos ruim water en herhaal dit regelmatig bij droogte, behalve als het vriest.
Rozen in pot planten in de volle grond
- Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 cm groot.
- Verbeter de grond door het gat te vullen met rozen- of tuinaarde, liefst biologisch. Zo blijft de grond rond de wortels vers en behoudt het een actief bodemleven.
- Haal de roos uit de plastic pot en plaats deze in het plantgat met aarde. Zorg ervoor dat de kluit niet beschadigt.
- Vul aan met aarde en druk deze stevig aan.
- Geef de roos ruim water en herhaal dit regelmatig bij droogte, behalve als het vriest.
Rozen in planten in een pot.
De meeste rozen kan je in een grote pot planten. De pot kan eigenlijk niet groot genoeg zijn en dient minimaal 45 centimeter diep te zijn. Plant een roos altijd over in een grotere pot.
- Rozen in pot kunnen in de winter buiten blijven staan. Bekleed je de binnenkant van de pot met noppenfolie, dan is deze gelijk beschermd tegen vorst. Denk eraan dat je afvoergaten vrijhoudt, anders dan blijft er water in de pot staan.
- Bedek de bodem van de pot met een laagje scherven of kleikorrels en het water kan goed weg.
- Wees bij het overzetten voorzichtig met de wortels van de roos, deze zijn gevoelig. En zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben.
- Vul de pot met rozengrond, houd de roos vast met een hand en vul aan met aarde tot boven de plek waar de zijtakken uit de wortel komen.
- Plaats de pot op een zonnige plek. Rozen houden van open ruimte die goed ventileert, dit is ook belangrijk om schimmels te voorkomen.
Een klimroos leiden tegen een muur of schutting
Waar laat je het verpakkingsmateriaal?
Rozen water geven
Een klimroos leiden langs een pergola, rozenboog of boom
Rozen voeding geven
Rozen bloeien prachtig en dat kost veel energie. Verwen je klassieke liefdes daarom zo vanaf begin maart met speciale rozenmest. Strooi een handje vol bovenop de wortel. Voor doorbloeiende rozen herhaal je dit tot september telkens na de de bloei. Goede biologische mest bestel je gemakkelijk via onze website.
Klimrozen en rozenstruiken snoeien
Snoeien doet bloeien. Dat is een feit. Rozen zijn sterke planten dus niet getreurd als je een beetje te enthousiast te werk bent gegaan, de plant groeit wel weer aan. Maar snoei een klimroos de eerste twee jaar niet zodat deze groot kan groeien. Verder is het belangrijk om te weten dat je uitgebloeide rozen het beste direct kan afknippen tijdens het seizoen en niet te wachten tot het voorjaar, zo krijg je namelijk de meeste bloemen. Op deze pagina’s leggen wij het je stap-voor-stap uit.
- Klimrozen snoeien
- Rozenstruiken snoeien