Zo vind je de perfecte roos

Het kiezen van een roos is vooral een kwestie van smaak en het kiezen van de juiste soort. Door jezelf de volgende vragen te stellen en de filters van onze website te gebruiken kom je er altijd uit.

Een klimroos kiezen

Een klimroos plant je tegen de gevel van je woning, afscheiding of pergola. Je kan een klimroos zelfs in een boom laten groeien. Je noemt een klimroos ook wel een leiroos.

Een kleur kiezen

Roze, wit, zalm, abrikoos, rood, paars of lavendel. Klimrozen zijn er in de meest intense kleuren. Bij het kiezen van de kleur van een roos ga je niet alleen uit van je eigen smaak, maar let je ook op de achtergrond en omgeving. Zo staan lichte kleuren bijvoorbeeld vaak mooi tegen een witte gevel terwijl een rode roos prachtig kan staan op baksteen. 

De hoeveelheid zon

Rozen hebben zon nodig. Het liefst meer dan vier uur per dag. Heb je een plek in gedachten op het Noorden of in de schaduw? Bekijk dan onze lijst van klimrozen die geschikt zijn voor minder zonrijke plaatsen.

Eigenschappen

Heb je een mooie kleur gevonden? Selecteer dan verder op de eigenschappen die je belangrijk vindt. Je kan kijken naar de grootte van de bloemen en of de roos eenmaal per jaar bloeit of doorbloeiend is. Klimrozen die een keer per jaar bloeien zijn vaak ramblerrozen, ze hebben veelal kleinere bloemen en bloeien wekenlang heel intens. En het zijn snellere groeiers dan doorbloeiende, grootbloemige klimrozen.

Hoeveel klimrozen heb ik nodig?

Het aantal klimrozen dat je nodig hebt is afhankelijk van de dichtheid die je nastreeft en het geduld dat je hebt. De snelheid waarmee een roos groeit is afhankelijk van de soort, plek en verzorging. Om een schutting of muur vol te laten begroeien adviseren wij om klimrozen op 50 centimeter afstand van elkaar te planten.

Tip: onder planten & verzorging leggen wij je stap-voor-stap uit hoe je een klimroos plant, opbindt, voeding geeft en snoeit.

Life hack: XL-klimrozen

Ben je gezond ongeduldig en wil je graag resultaat zien? Dat begrijpen wij als geen ander. Bekijk dan onze lijst van XL-klimrozen. Dit zijn klimrozen die wij voor je hebben opgekweekt tot 175-200 centimeter. Hiermee heb je gelijk volume. Doordat het veel werk is zijn XL-klimrozen wel wat duurder, je koopt in feite twee jaar tijdwinst.

Rozenstruiken voor in een pot of perk

De naam zegt het al: een struikroos groeit in de vorm van een struik. Struikrozen worden ook wel perkrozen genoemd, maar je kan ze ook prima in een grote pot planten. Zo kies je eenvoudig de perfecte struikroos.

Het aantal zonuren

Eerlijk is eerlijk, rozen hebben gewoon zon nodig. Hoewel er rozen zijn die met minder zon toekunnen zullen ze altijd minder snel groeien. Wij adviseren daarom geen struikrozen te planten op plaatsen waar minder dan vier uur zon per dag komt.

Een kleur kiezen

Struikrozen zijn er in de meest geweldige kleuren en vormen. Een roos staat zelden op zichzelf. Denk daarom bij het kiezen van een roos na over het totale kleurbeeld van de omgeving waarin je deze plant. Kies daarom eerst de kleur en selecteer welke rozen je mooi vindt.

Eigenschappen

Een van de belangrijkste eigenschappen waarop je let bij het kiezen van een struikroos is de hoogte. Sommige struikrozen groeien uit tot forse struiken van meer dan een meter. Kijk daarom altijd eerst naar de hoogte en dan naar je voorkeur voor de bloem.

Tip: plant hoge struikrozen altijd achterin een perk.

Hoeveel struikrozen heb ik nodig?

Struikrozen groeien snel. Als je een struikroos plant, dan geniet je er datzelfde seizoen al van. Voor een mooi gevuld beeld plant je vier rozen per vierkante meter.