Vergeten rozen - Belle Epoque

Rozenkwekerij Belle Epoque brengt rozen van oude meesters terug

Belle Epoque heeft op een evenement in Museum van Loon te Amsterdam een collectie zeldzame en vergeten soorten tuinrozen gepresenteerd. Oude soorten klim- en struikrozen met een geschiedenis en verhaal die in zeer kleine aantallen worden gekweekt. De rozen kunnen eenvoudig zelf thuis worden geplant. Ook worden er workshops gegeven. Het telkens wisselende assortiment is hier te bekijken.

Belle Epoque deed uitgebreid onderzoek naar de rozen die te zien zijn op stillevens en bestudeerde hiervoor jarenlang kunst van Europese musea en hortus botanica. Het resultaat is een collectie rozen die doorlopend wordt aangevuld met bijzondere soorten struik- en klimrozen. Van wilde rozen uit de tijd van de Grieken die werden gekweekt voor medicinale en cosmetische doeleinden tot de rozen die te zien zijn op 17de eeuwse stillevens en de meest uitbundige soorten die zijn ontstaan tijdens la belle époque - de periode waarin de rozenkwekerij haar hoogtepunt beleefde. 

De rozen kunnen worden besteld via de webshop van Belle Epoque. In pot en in het najaar en in de winter als traditionele wortelstokken. Het planten en verzorgen van de rozen is eenvoudig, juist omdat het bewezen sterke en gezonde soorten zijn. Op deze manier kan een ieder de schoonheid thuis ervaren of het als cadeau geven.

De collectie bestaat uit wilde, centifolia (honderdbladige roos), damascena, alba- en zeldzame oude rozen en zal doorlopend worden uitgebreid. Het zijn rozen die te zien zijn op stillevens van oude meesters zoals Rachel Ruysch. Voorbeelden zijn de apothekersroos die al sinds de 13de eeuw in Frankrijk wordt gekweekt, rozen die de tuinen van Joséphine de Beauharnais en het Franse hof sierden zoals Rosa Félicité et Perpétue of de Rosa Centifolia Muscosa die als basis dient voor het wereldberoemde parfum Chanel No 5.  

Ter inspiratie kunnen er workshops worden gevolgd die in samenwerking met meesterbinder Karin Looijestein worden georganiseerd. 

Styling: Meester in Bloemen

Fotografie: Nancy van Schijndel en Roel Marius Brouwer

 

Voor meer informatie, interviews en presentaties over het onderwerp

Terug naar blog