De natuurlijke wilde tuin - Belle Epoque rozen

De natuurlijke wilde tuin

En welke rozen hierin passen

Steeds meer mensen kiezen voor een natuurlijke wilde tuin. Dat is een tuin waar volop ruimte is voor inheemse planten, insecten, vogels en andere dieren. Rozen kunnen hierin een prachtige aanvulling zijn. En dat hoeven niet alleen wilde rozen te zijn.

In een wilde tuin geniet je van het leven dat zich erin afspeelt.

Het is minder netjes dan een klassieke siertuin en heeft minder onderhoud nodig. Geen strakke paden, liever niet sproeien en kunstmest gebruiken maar paden van houtsnippers en veel biodiversiteit. Dit betekent echter dat je alles zomaar laat verwilderen. Het is meer een kwestie van begeleiden en meebewegen van hoe de tuin zich ontwikkelt, experimenteren en duurzaam tuinieren. Het is spannend om te zien hoe planten zich uitzaaien. De tuin ziet er daardoor elk jaar weer anders uit. Breidt een plant zich naar je smaak te snel uit, dan regisseer je het geheel weer naar proporties.

Het ligt voor de hand om wilde rozen, ook wel botanische rozen genoemd, een plaats te geven in een wilde natuurlijk tuin. Wilde rozen komen oorspronkelijk uit het Noordelijk halfrond en zijn miljoenen jaren oud. Het zijn oersterke planten die goed om kunnen gaan met droogte of juist veel regen en hebben weinig nodig. Ze geven prachtige enkelvoudige bloemetjes en in het najaar is het genieten van de mooie bottels die ze aanmaken. De meeste wilde rozen groeien tot forse struiken en daarom mag je deze in het voorjaar flink terugsnoeien.

Natuurlijk is er ook een tussenweg.

Je kan je de tuin namelijk ook stapsgewijs laten verwilderen. Sommige planten zijn weliswaar niet zuiver inheems, maar al wel honderden jaren aanwezig in de Nederlandse tuinen. Dat geldt ook voor rozen. Het is interessant om te experimenteren. Oude rozen bijvoorbeeld die al honderden jaren in cultuur zijn. Sterke soorten met prachtige bloemen en geur uit de belle époque periode of zelfs ouder. Ook Engelse rozen - die uiteindelijk een kruising zijn tussen oude en moderne rozen - zijn te overwegen. Ze vormen mooie, grote bossige struiken die prachtig aansluiten bij verwildering.

Een roos hoeft namelijk helemaal niet perse moederziel alleen te staan in een keurig geschoffeld perk. En in de regel geven alle rozen met een open bloem bottels. Biodiversiteit vermindert de gevoeligheid van de roos en kan daarmee vaak de ongewenste middeltjes vervangen. Op de foto zie je bijvoorbeeld hoe mooi Rosa Royal Jubilee het doet tussen de andere planten. Een ander mooi idee is om een rambler woest in een boom te laten groeien, over de grond of door een haag van natuurlijke planten.

Tip!

Er is geen vast recept voor verwildering en naast wilde rozen is het interessant om te experimenteren en genieten van wat de natuur je geeft.


Bekijk alle wilde rozen
Terug naar blog