Creëer je eigen binnentuin met rozen in een pot

En geniet van het buitengevoel

Creëer je eigen binnentuin met rozen in een pot

Rozen staan prachtig in potten op een terras of een balkon. In een pot kan je ze gemakkelijk verplaatsen en de verzorging is ook geen probleem. 

Plaats de rozen in een groep bij elkaar in mooie potten om een binnentuin te creëren. Of maak een mooie entree die heerlijk geurt als je er voorbij loopt.

Welke roos kies je?

In principe kan elke roos in een pot, maar sommige soorten doen het nou eenmaal beter dan anderen. Kies een kleur die mooi past bij de omgeving. En let goed op tot welke hoogte de roos groeit. Wij hebben een selectie samengesteld van rozen die het goed doen in een pot.

Kies een grote pot

De keuze van de pot is belangrijk. Deze kan voor de roos niet groot genoeg zijn, wij adviseren minimaal 45 centimeter diep en breed. Zo kunnen de wortels groeien en droogt de plant minder snel uit. Zet de roos altijd in een grotere pot dan waarin deze stond, liefst minimaal anderhalf keer zo groot. Als de roos na twee volgroeid is, dan kijk je of de hoogte van de roos en de pot in verhouding zijn. De vuistregel is dat de hoogte van de roos en de pot ongeveer hetzelfde moeten zijn, dan is het beeld mooi in balans en hebben de wortels voldoende ruimte om te groeien.

Zo plant je een roos in een pot

Een roos in een pot planten is gemakkelijk. Wij geven je hierbij enkele praktische tips.

  • Rozen in pot kunnen in de winter buiten blijven staan. Bekleed je de binnenkant van de pot met noppenfolie, dan is deze gelijk beschermd tegen vorst. Denk eraan dat je afvoergaten vrijhoudt, anders dan blijft er water in de pot staan.
  • Bedek de bodem van de pot met een laagje scherven of kleikorrels en het water kan goed weg.
  • Wees bij het overzetten voorzichtig met de wortels van de roos, deze zijn gevoelig. En zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben. 
  • Vul de pot met rozengrond, houd de roos vast met een hand en vul aan met aarde tot boven de plek waar de zijtakken uit de wortel komen. 
  • Plaats de pot op een zonnige plek. Rozen houden van open ruimte die goed ventileert, dit is ook belangrijk om schimmels te voorkomen.

Verzorging

Rozen in pot hebben niet alleen geregeld water nodig, maar ook voeding. Hiervoor koop je vloeibare mest die je elke twee weken toevoegt aan het water in de gieter.